Da bi se san pravilno protumačio potrebno je da se urade nekoliko analize:
1. Tumačenje sna iz abecednog popisa koji nam daje sliku o čemu nam san govori.
2. Tumačenje sna po dobi dana i noci, odnosno kada će se san ostvariti.
3. Tumačenje sna po nebeskom odnosno horoskopskom znaku koji dopunjuje analizu.
4. Tumačenje sna prema datumu sanjanja koji takođe pomaže, dopunjuje analizu.
Najvažnije kod tumačenja sna je: Tumačenje sna po abecednom popisu i dobi dana i noći (1-2). Ostalo (3-4) je pomoćno tumačenje, odnosno može da nas usmeri i u nekom drugom pravcu.
Važno što bi trebalo da se zna kod tumačenja je da svaki san nije vizionarski, jer postoje snovi koji se stvaraju iz podsvesti. Drugo važno u ovome što treba da se zna je što svaki san ne govori lično o nama, bezobzira što smo ga mi sanjali... Recimo sanjao sam kako iz mog dvorišta gledam komšiju kako u njegovom dvorištu gasi svoju kuću koja gori... Naravno ovo je bez tumačenja (primer) ali san nam pokazuje da se ne radi o meni već o komšiji, komšijskom problemu...
O ovome može još mnogo toga da se kaže ali ovo je bilo ukratko. Za kraj želim da kažem još da svaki san nije vizionarski, da svaki san ne govori o nama i da postoje snovi koji se nikada ne ostvaruju, i zato ako vam se desi da pronađete tumačenje a tumačenje ne ostvari verovatno san nije bio vizionarski, namenjen vama, ili u krajnjem slučaju niste ga dobro protumačili.